Zelfzorg, we hebben het er vaak over. Maar wat is het eigenlijk precies? De auteurs van het schitterende boek ‘De gulden middenweg, Evenwichtig leven met tegenpolen’ noemen het autonomie: verbondenheid met je zelf. Zij zeggen dat het betekent dat je lééft in verbondenheid met jezelf. Om dit goed te doen heb je aandacht voor het hele spectrum van zelfzorg; van o.a. zelfbescherming en zelfhandhaving (dat wil zeggen dat je competent en effectief kunt omgaan met datgene wat zich voordoet en het opkomen voor de eigen belangen), tot zelfverwerkelijking, zelfbeschikking en genegenheid en hechting én erkenning van onze eigenheid. Een deel van een schitterend citaat van de Franse filosoof Montaigne, dat wordt aangehaald in het boek, verwoordt het zo:

“Wij moeten een achterkamer voor onszelf apart houden, om daarin volkomen ongestoord onze eenzaamheid en onze afzondering te cultiveren en ons werkelijk vrij te maken. In deze ruimte moeten wij dagelijks het gesprek met onszelf aangaan, een zo persoonlijk onderhoud dat geen enkele relatie of omgang met de buitenwereld dit kan verstoren. Wij hebben een ziel die tot zichzelf kan inkeren en zichzelf gezelschap kan houden, zij heeft flink wat te bestormen en verdedigen, te geven en te nemen.”

Hart op de goede plaats
#Selfcare. We schrijven het. We zien het. We horen het. En toch vergeten we ‘het zelfzorgen’ soms in de haast van de dag. Ineens lijkt al het andere zoveel belangrijker… Ons ‘gems-hart’ (een helend hart van edelsteen of een mineraalsoort) is voor ons de ultieme herinnering om iedere dag ervoor te kiezen om (opnieuw) van onszelf te houden, te investeren in onszelf en onszelf te voeden en te ondersteunen. Als het goed zit met de eigenliefde, dan is het zoveel makkelijker om de liefde ook met anderen te delen, op je eigen, unieke wijze. Dus, hou je van jezelf? Dan is het tijd om een ander een hart te geven…

In stilte vind je je hart
Mediteer eens met je ‘stenen’ hart in de handen (of houd het letterlijk tegen je hart) en ervaar zelf hoe het je zachter maakt voor je rafelrandjes. De empathie ten opzichte van je onvolkomenheden neemt gestaag toe. We zijn allemaal supermensen. Echt waar. Maar wel met enkele gekke kanten…

Tip: Wat mij, Fidessa, ondersteunt zijn ‘ochtendschrijfselfs’. Ik geef mezelf een pagina reflectietijd. Hoe zit ik erbij? Hoe gaat het met mij? Volg ik nog mijn pad? Als ik keuzes heb te maken, maak ik die ook, of kom ik er op deze pagina achter dat ik nu al een tijdje mijn kop in het zand steek? Waar heb ik zelf invloed op? Wat heb ik te aanvaarden? Zomaar enkele vragen die me op gang helpen om op een dieper niveau te reflecteren.

Wil je meer lezen over hoe mediteren je kan helpen om goed voor jezelf te zorgen? Kies dan voor Mediteren met je ogen open. Heb je moeite om je leven licht te houden? Lees dan Lichter leven eens.

Het boek De gulden middenweg, Evenwichtig leven met tegenpolen van Roel en Sonja Bouwkamp is uitgegeven door BigBusinessPublishers, Utrecht 2019. ISBN: 978 94 917 5779 2. Het is o.a. verkrijgbaar bij bol.com.

PS Voel eens welk gemstone hart het jouwe is…je kunt ze vinden in onze shop