Ken je de Bhagavad Gita? In de beroemde Indiase verzen leert Krishna de hoofdpersoon Arjuna karma yoga toe te passen in zijn dagelijks leven. Karma yoga is actief handelend in het leven staan, zonder dat je datgene wat je ermee bereikt als ‘winst’ in je zak steekt. Of als een opsteker voor je ego laat gelden!

De feestmaanden kan een uitgelezen periode zijn om eens karma yoga te beoefenen. In deze tijd komen de meeste van ons opnieuw in aanraking met oude patronen, triggers en pijnen uit het verleden. Als je besluit op een nieuwe manier met de situatie om te gaan, geef je jezelf een lichte boodschap voor de komende tijd. Maar, hoe doe je dat in de praktijk? Een aantal voorbeelden uit ‘de tien volmaaktheden’:

Beoefen Viriya: Met energie en toewijding richt je op datgene wat je hebt te doen. Zo koker je je kracht en is het gemakkelijker om een uitgebreid Kerstdiner voor te bereiden.Je richt je op je taak en dat is het. Dus geen dramaverhalen eromheen vertellen aan je bff’s.

Beoefen Metta: Besluit dat je aan iedere handeling of actie die je doet een snufje liefdevolle vriendelijkheid toevoegt. Je roert hartjes in de soep. Je glimlacht om een saai verhaal van een oom. En je houdt je mond als je vader of moeder zeurt.

Beoefen Uppekkha: Wordt het je op derde Kerstdag toch ineens allemaal teveel? Dat kan. Sta het toe en grijp deze gelegenheid aan om gelijkmoedigheid te beoefenen. Ga bij jezelf na hoe je kalmte bij jezelf kunt oproepen. Misschien loop je even een blokje om – uit de situatie gaan is een ontzettende goed instrument of actie, die vaak op een eenvoudige wijze weer rust brengt!

Beoefen Kanthi: Geduld is een schone zaak, maar dan ook echt. Breng voor een keer het geduld op om de karma yoga te volbrengen. Al is het maar voor deze Kerst.

Meer lezen? Eerder schreef Fidessa Docters van Leeuwen voor Yoga Magazine een uitgebreid artikel over de Karma yoga die zij in de praktijk bracht tijdens haar dienen in Vipassana. Of lees het boek: Karma yoga van Joss Guin.