Om onze verlangens enigszins te beteugelen hebben we het 30-dagenlijstje in het leven geroepen. Ken je dat, ineens word je overvallen door een golf van hebzucht en koopdrang. Aangezien we niet ten prooi willen vallen aan het consumentisme en graag zelf een oprechte keuze maken of we iets kopen is het 30-dagenlijstje een absolute uitkomst. Hoe werkt het? Het is super simpel.

Stap 1. Neem een journal of een schrift.
Stap 2. Schrijf bovenaan een nieuwe pagina in kapitalen: Het 30-dagenlijstje, met daarachter de datum van die dag.
Stap 3. Komt er ineens een aanval van kopen opzetten en vind je jezelf al weer in online winkels terug? Schrijf alles, maar dan ook écht alles!, wat je NU wilt hebben, op het 30-dagenlijstje; onder elkaar, met een streepje ervoor. Hier een voorbeeld:

Het 30-dagenlijstje van Fidessa d.d. 22.3.18
– The Plant Pharmacy van Lisette Kreischer
– Havaianas
– Ticket India
– Gouden hangoorbelletjes
– Iphone 7

Stap 4. Nu doe je even niets. Je wacht rustig 30 dagen af. Voel je in de tussentijd een nieuwe aandrang tot shoppen? Niets aan de hand. Je schrijft alles wat er in je opkomt op het lijstje.
Stap 5. De 31ste dag neem je de lijst bij de hand en loopt deze één voor één langs. Je zult zien dat er dingen op je lijst staan die je ineens niet meer interesseren – sterker nog je was ze vergeten. Of je ontdekt dat je ze helemaal niet (nieuw) hoeft te hebben. Je haalt ze wel een keer bij De Kringloop. Of je voelt dat je ze misschien liever even van iemand leent.  Merk op dat de urgentie er langzaam af gaat. Hoe fijn. En dan, niet geheel onbelangrijk, de Magic van het 30-dagenlijstje: een aantal dingen van de lijst zijn je ongemerkt toegevallen. Misschien heb je ze gekregen…Maak van die streepjes asterixsterretjes. En, bedank de magie in je leven!
Dan blijft er nog een reeks spullen/ervaringen over op de lijst. Kijk er eens kritisch naar. Wil je ze hebben of meemaken? Zo ja, dan kies je één ding uit waar je jezelf op trakteert. Of: ga naar stap 6.
Stap 6. Over blijven de dingen die je nog steeds verlangt, maar waarbij je hebt gemerkt dat je het geduld kunt opbrengen om nog iets langer op ze te wachten. Misschien vallen ze je wel toe. Je zet deze dingen opnieuw op je 30 dagen-lijstje.

That’s all. Wedden dat je je na afloop lichter voelt? Jij hebt de regie over jouw leven. Jij kiest hoe en wanneer je wilt consumeren. Spullen blijken helemaal niet datgene waar het hier over gaat…het gaat over de verlangens die zich in jou laten zien en waarvan je denkt dat je er gelijk uiting aan hebt te geven door ze te vervullen en door te kopen.

PS: Als je op een yogamanier naar dit lijstje kijkt oefen je hiermee o.a. de niyama: geduld. Dat is nog eens yoga in het dagelijks leven. Binnenkort delen we een uitgebreid blog over hoe je op een eigentijdse manier de Niyama’s in je leven kunt integreren.