Soms word je ineens wakker met een hoofd vol kleine zorgen die samen zijn geklonterd en ineens voelen als één Grote Zorg, alleen kun je het begin, noch het einde vinden…
Wat ons dan helpt is de Clear Your Head Pages oefening. Zelfzorg bij uitstek. En de ultieme ‘mind fuck ontwarrer’. Je neemt een (Happiness) schrift en schrijft datgene wat door je hoofd gaat feitelijk uit. Met feitelijk bedoelen we, zo objectief mogelijk. Een goede vraag daarbij is: wat is er nu eigenlijk precies aan de hand? Ons helpt het om dit puntsgewijs te doen, zo krijg je gelijk al het gevoel dat je de knot wol aan het ontwarren bent. Na ieder punt laat je voldoende witruimte.

Terugkerend patroon? Of niet.
Als je klaar bent met de objectieve weergaven, ga je de punten een voor eens langs. Kijk welke gedachten/opvattingen/zorgen je al eens eerder hebt gehad? Herken je er misschien eentje? Schrijf het erbij, dat dit mogelijk een terugkerend patroon is. Ga een stapje dieper en probeer na te gaan wat maakt dat je dit patroon in de strijd gooit. En ook, welke behoefte heb je zodat je de volgende keer een andere gedachte of gedrag kunt vertonen t.a.v. het terugkerende patroon. Ook dit schrijf je erbij.

Alle punten langs
Heb je het gevoel dat sommige punten een voor jou oorzakelijk verband hebben, geef dit dan aan met een pijl van het ene punt naar het andere. Daarna vraag je je af hoe je dit verband zou kunnen doorbreken (als dit je niet bevalt he!)? Opnieuw vraag je door aan jezelf: wat heb je daarvoor nodig om dit te doen? Kun je dit aan jezelf geven? Zo ja, hoe dan.

Clear Your Head is een feit
Lees daarna nog eens alle punten door met de door jezelf aangereikte manieren om er anders mee om te gaan, om te experimenteren, om te veranderen. Sluit tussen de 1 en 5 minuten je ogen, misschien mediteer je zo even. Je voelt in ieder geval je nieuwe staat na. En ga vervolgens met een leeg hoofd van start.

PS Wat het fijne is van Clear Your Head Pages dat je in jezelf het gevoel ankert dat je vaak ook zelf iets aan je ‘problemen’ kunt doen. Je ontwikkelt meer en meer zelfvertrouwen om jezelf zo onder ogen te zien. En je hoeft dus niet altijd meer gelijk een vriendin of vriend te bellen om de knoop te ontwarren. Dat geeft ook een gevoel van groei én zelfstandigheid.