We dobberen met z’n allen in de plastic soep kopte het NRC.nl onlangs nog. Een stuk dat verscheen naar aanleiding van eerdere krantenberichten over dat het recyclen van plastic afval weinig effect heeft op het milieu.
In het stukje van NRC valt onder meer te lezen waarom je juist wel je plastic afval moet blijven scheiden. Wij hebben het geluk dat in onze gemeente vele containers zijn om plastic afval in te deponeren. Bij ons wordt afval niet langs de deuren opgehaald en zelfs GFT kunnen we keurig in een compostbak om de hoek deponeren.

Net zoals velen maken wij ons zorgen over de plastic troep die niet alleen in de oceanen drijft, maar eigenlijk in al het water dat we in Nederland en tot ver daarbuiten tegenkomen. Als we ook nog eens lezen over de microbeads en -plastics in cosmetica, dan worden we al helemaal niet blij. Het blijft ons bovemdien verbazen hoeveel voeding in niet-composteerbaar plastic verpakt zit in de Europese supermarkten. En dat terwijl we juist minder plastic willen!

Wat kun je nou zelf doen om je plastic verbruik toch te verminderen? 12 gouden tips!

* Neem altijd je eigen boodschappentasjes mee. ALTIJD. Plaats opvouwbare kratjes op je fietsdrager of achterin je auto voor het grotere boodschappenwerk. En kom je onverhoopt een keer iets tegen wat je graag wilt kopen, maar wat niet meer in je overvolle eco cotton shoppers past? Vraag of de winkel het voor je apart kan zetten, dan haal je het binnenkort mét lege tas weer op. Nu nodig? Heeft de zaak bio-afbreekbare tasjes? Nee? Koop dat een biokatoenen of juten boodschappentas bij de eerste, beste supermarkt in de buurt. Altijd handig zo’n tas. Je kunt er nooit genoeg van hebben!

* Laat brood bij de supermarkt of bakker in je zelf meegebrachte broodzakken verpakken. Broodzakken? Jazeker, biologisch katoenen zakken in twee maten die je makkelijk in je tas meeneemt.. Voelt dubbel goed. Niet alleen geen plastic mee naar huis, maar ook een fijn idee dat er geen giftige stofjes vrijkomen dankzij het warme brood. Wij verkopen biokatoenen broodzakken per set van 2. Ook handig voor groente en fruit. We willen nooit meer anders!

* Sla bulk in: in plaats van steeds weer een klein zakje of bakje met nootjes koop je liever een kilo. Noten blijven vers in de vriezer. En andere bulk, zoals bijvoorbeeld peulvruchten, granen etc. bewaar je in fraaie potten in je keukenkast- of lades. Wie weet is er in jouw stad al een plasticvrije winkel te vinden? Laat het ons weten!

* Coffee lover to go? Neem je eigen mok of afsluitbare beker van bijvoorbeeld mee. No big deal. Gewoon doen. Viezigheid in je tas? Gewoon even schoonvegen met een (zak)doekje. Die van KeepCup vinden wij fijn in gebruik en ze zien er ook nog eens kek uit.

* Gebruik geen plastic rietjes meer. Gewoon drinken uit een glas/beker of gebruik herbruikbare siliconenrietjes (Greenpaxx) voor je smoothies.

*  Water in plastic flessen kopen is eveneens een total no go. Gebruik je eigen fles, zoals bijvoorbeeld onze duurzame, BPA-vrije Yogi Bottle.

*  Schaf wattenstaafjes af. Het schijnt sowieso niet goed te zijn, met zo’n staafje in je oor pulken. Je kunt beter met licht vochtig washandje of watje je oren schoonvegen of reinigen met speciale oorreinigers (Waschbär).

* Plastic is niet altijd duidelijk zichtbaar. Maar zit bijvoorbeeld ook verwerkt in luiers, maandverband. Je kunt voor ecofriendly, plasticvrije luiers (Naty) of maandverband (Yoni of Natracare) kiezen of voor wasbare varianten kiezen. Wij gebruiken een mix van beiden. Kirstin gebruikt naast ecofriendly en wasbare luiers ook wasbare billendoekjes, die ook altijd in plastic verpakt zitten! In plaats van het gebruik van maandverband of tampons (ook in plastic verpakt) zou je ook voor een menstruatiecup kunnen kiezen (bijvoorbeeld Mooncup). En… wist je dat er ook wasbare wattenschijfjes te koop zijn? Of schaf een konjac sponsje aan. Handig en heilzaam voor je huidje!

* Handzeep zit tegenwoordig vaak in een plastic pompje. Jammer, vinden wij, al zijn er gelukkig ook steeds vaker navulverpakkingen te koop. Maar, kies liever voor een 100% natuurlijk goed stuk zeep, zoals bijvoorbeeld deze fairtade, handgemaakte zeep die ook ook gelijk je douchegel in plastic verpakking vervangt: curcuma zeep van Holy Lama.

* Gebruik jij nog een plastic tandenborstel? Kan veel beter. Er zijn genoeg bamboe of houten varianten te koop, bijvoorbeeld van Humble Brush of Jack ‘N Jill (kids).

* Doe als wij en recylce wat te recyclyen valt. Veel van onze leveranciers verpakken hun waar in bubbeltjesplastic. Dit bewaren we en gebruiken we zelf voor nieuwe orders. Dat geldt ook voor cadeaupapier, kartonnen dozen etc.

* Koop schoonmaakproducten in een kartonnen verpakking (Sonett of Klok hebben bijvoorbeeld waspoeders in kartonnen doosjes in het assortiment). En kies voor een houten afwasborstel waarvan je de kop kunt vervangen (Redecker).

Dus: kies voor herbruikbare alternatieven voor plastic wegwerpspul, recycle plastic waar mogelijk én blijf dat plastic waar je nu eenmaal niet aan kunt ontkomen apart inleveren in de daarvoor bestemde containers of gescheiden via de vuilnisophaaldienst. Dat noemen wij pas plastic fantastic!

Heb jij nog een gouden tip voor ons om de plastic berg te doen laten krimpen? Laat deze dan achter in de comments!